zaterdag 6 maart 2010

Coolhunten week 3 (duurzaamheid)

1 # Club WATT Rotterdam
Vorige week had ik al verteld dat ze bij Club WATT een Sustainable dancefloor hebben maar ook op andere manieren proberen ze duurzame elementen toe te passen. Ik had de dansvloer bij beleving staan omdat ze de bezoeker erg bewust maken van de duurzaamheid zo ook bij alle andere elementen.
Zo hebben ze watervrije urinoirs en worden de toiletten doorgespoeld met regenwater dat ondergronds wordt opgeslagen. De barren in de Grote Zaal zijn 'minimal waste' barren: ze veroorzaken zo min mogelijk afval en er wordt zo weinig mogelijk gebruik gemaakt van water en energie.
In de Grote Zaal en Basement drink je uit Bio-Bekertjes, dit zijn biologisch afbreekbare bekertjes. En natuurlijk de Sustainable Dance Floor die op huurbasis bij WATT ligt als hij niet de wereld rond reist. Ook hebben ze als eerste club de onderscheiding van Sustainable danceclub ontvangen.

Filmpje

In 2008 is het pand verbouwd, van Nighttown naar Club WATT en ook daarbij zijn ze duurzaam te werk gegaan. Als algemene richtlijn is het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen aangehouden.Tijdens de verbouwing van het pand is zoveel mogelijk intact gelaten of hergebruikt. Van het skelet van het pand is handig gebruik gemaakt: deuren zijn ramen geworden of andersom, maar er zijn geen nieuwe gaten in muren gemaakt. Waar mogelijk werd bouw'afval' hergebruikt in het nieuwe ontwerp of zoveel mogelijk op relevante wijze gescheiden. Daarnaast is zoveel mogelijk oplosmiddelvrij of -arm gewerkt als het gaat om schilderwerk en het bevestigen van betegeling. En ze hebben nog een aantal duurzame partners zaols : Sustainable Dance Club, Doll, Rotterdam Climate Initiative.

Ik vind Club WATT cool omdat ze goed bezig zijn met duurzaamheid. Het is aantrekkelijk en inspirerend om zelf mee te werken aan een schone wereld en doordat ze het zo laten zien ben je, je er ook van bewust. Duurzaamheid heeft zeker toekomstpotentieel en ook deze kleine aanpassingen aan het nachtleven helpen hier aan mee.
bron : http://www.watt-rotterdam.nl/103-Sustainable

2 # Vitaminen uit de muur

Op mijn zaterdagmiddag was ik rustig de VIVA aan het lezen en daarin zag ik de FastFruitautomaat. Nu had ik hier al van gehoord bij een van de trendwatchers die dit voorspeld had maar ik wist niet dat we deze automaat nu al in Nederland hadden. Op het centraal station van Rotterdam is de eerste FastFruit automaat van Nederland te vinden. Het concept van FastFruit is "een eerlijke fruit automatiek welke het allerlekkerste fruit bevat die de omliggende fruittelers te bieden hebben!" Voor 30 cent kun je al een stuk fruit uit de automaat halen en voor een beetje extra kun je het ook nog laten mixen tot een fruitshake. De automaat bevat vers seizoensfruit uit de omgeving en het assortiment is dus steeds anders. De automaat zelf is van hoogwaardig, duurzaam kunststof gemaakt.



Ik vind de FastFruit automaat echt heel "cool" omdat vers en gezond eten op het station vaak erg duur is. Ook het idee van een soort "FEBO" achtige automaat waarachter fruit zit in plaats van een frikadel vind ik erg grappig. Hopelijk komt deze FastFruit automaat in de toekomst op ieder station. Het is erg interessant dat deze automaat helemaal is gebouwd van duurzaam materiaal. Ik denk dat dit inspirerend is voor andere bedrijven zodat ze inzien dat je op alle manieren kunt bijdragen aan een duurzame samenleving.
bron : VIVA 10, 2010 en http://fastfruit.org/

3 # Shopwijzer
Toen ik op internet aan het surfen was naar dingen over duurzaamheid kwam ik deze site tegen : www.shopwijzer.com. Op de site vind je links naar allerlei bedrijven die iets met duurzaamheid doen. Zo vind je er kledingwinkels, restaurants maar ook woonwinkels en recepten. Handig voor mensen die "groener" willen leven maar niet weten waar ze moeten beginnen. Als duurzaam bedrijf kun je je ook aanmelden zodat ook jou website toegevoegd wordt.
 
Deze site vind ik cool omdat hier alles over duurzaamheid te vinden is. Het is aantrekkelijk voor bedrijven om op deze site te komen omdat hier mensen komen die iets met duurzaamheid willen. Ieder bedrijf wil daarmee geassocieerd worden. Daarnaast is het inspirerend omdat bedrijven zo van elkaar kunnen leren. In de toekomst zullen steeds meer bedrijven op deze site komen te staan.
bron : www.shopwijzer.com

4 # The White Goat

Deze machine is gemaakt in Japan en zorgt er voor dat oud kantoor papier wordt omgezet naar WC papier. Aan de ene kant stop je er A4tjes in en na een half uur krijg je een WC rol uit het apparaat. 40 A4tjes zijn goed voor 1 WC rol. Als eerste wordt het papier versnipperd daarna wordt het nat gemaakt en weer gedroogd en uiteindelijk krijg je er een WC rol uit. The White Goat is nog niet in productie genomen en kost nu ook nog $100.000 en is dus nog niet echt rendabel maar ik vond het wel een goede oplossing voor het recyclen van papier. Het enige wat je nodig hebt is oud papier en water. Je kunt hier al zo'n 60 bomen per jaar mee besparen.

The White Goat vind ik "cool" omdat het op een slimme manier omgaat met recyclen. Ik denk ook dat het 'cradle to cradle' is omdat je oud papier gebruikt om daar wc papier van te maken. Uiteindelijk gaat het wel de WC in dus misschien is het minder slecht maar het papier gaat niet meteen de prullebak in en met 1 machine bespaar je al zo'n 60 bomen per jaar.
bron :
http://www.trendhunter.com/trends/white-goat

5 # Turbine Lights

De Turbine Lights zijn ontworpen door studio TAK. Het zijn lantaarnpalen die licht produceren doordat auto's langsrijden. Met behulp van de wind die de door voertuigen gemaakt wordt kunnen de lantaarnpalen branden. Deze lantaarnpalen zijn dus vooral geschikt langs snelwegen waar veel auto's snel voor bij komen.

Ook deze oplossing van energie besparen is eigenlijk heel simpel. Je gebruikt dingen die toch al opgewekt worden om weer andere dingen energie te geven, daarom vind ik dit "cool". De wind die de voertuigen maken kan goed gebruikt worden voor het verlichten van de straten. Het is aantrekkelijk en inspirerend voor andere bedrijven die in dit idee misschien ook toekomst zien. Je gaat anders naar de wereld kijken en probeert simpele, kleine dingen te ontdekken die je naar iets groters kunnen brengen.
bron : http://www.trendhunter.com/trends/turbine-lights

Geen opmerkingen:

Een reactie posten